4 portioner
Förberedelser ca 15 minuter
Tillagning ca 20 minuter
De här plättarna är lite större och lite tjockare än vanliga plättar, nästan som amerikanska.
Därför behöver du ingen plättlagg utan gräddar dem i en vanlig stekpanna.
Det här behöver du:
- 4 ägg, separerade*
- 4 msk strösocker
- 1½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
- 2 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 25 g smör
- 400 g färska eller frysta och tinade blandade bär – t.ex. hallon, blåbär, björnbär och röda vinbär
Gör så här:
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vispa ner sockret, lite i taget
- Vispa äggulorna med filmjölken.
- Vispa ner mjöl och salt i filmjölksblandningen till en jämn smet.
- Vänd ner en tredjedel av det vispade äggviteskummet i filmjölksblandningen.
- Vänd ner resten av äggviteskummet.
- Smält lite smör i en stor stekpanna.
- Häll ca ½ dl smet i tre stycken klickar i stekpannan.
- Grädda på medelvärme tills plättarna är fasta och gyllenbruna på båda sidorna.
- Upprepa med resten av smeten.
- Smörj stekpannan med smör mellan varje gräddning.
- Håll plättarna varma och servera med bären.
Om du vill kan du även servera vispad grädde eller glass till. - *Separerade ägg:
Knäck äggen och dela upp dem så att du får gulan och vitan för sig.
Lämna ett svar