30 stycken
Ett bättre mellanmål än kanelbullar och enkelt att ha med sig på picknicken: Matbullar!
Passar superbra till soppan nu på hösten och är godast om du äter dem varma!
Det här behöver du:
Degen:
- 125 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 2 msk honung eller sirap
- 14-15 dl vetemjöl
Fyllningen:
- 50 g rumsvarmt smör
- ½ dl färska eller 1 msk torkade örtkryddor
(T.ex. rosmarin, körvel, timjan, oregano m.m.) - ½ dl finhackad persilja
- 1ägg
- havssalt att strö ovanpå
Så här gör du:
- Smält smöret till degen i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt (37 grader).
- Smula jästen i en bunke.
- Häll mjölken över jästen.
- Rör tills jästen är upplöst.
- Tillsätt salt, honung och demesta av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Blanda ihop smör, örtkryddor och persilja till fyllningen.
- Arbeta den jästa degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar.
- Kavla ut varje del till en avlång, halvcentimetertjock platta.
- Bred ut örtsmöret över degen.
- Rulla ihop och skär varje rulle i 15 bitar.
- Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper (eller om du vill ha dem i bullformar).
- Jäs under bakduk ca 20 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över havssalt.
- Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.
- När de är klara tar du ut dem och låter dem svalna på galler under bakduk.
Lämna ett svar