Fräscht och gott till kaffet!
8 portioner
Det här behöver du:
Till pajskalet:
- 125 g smör
- 3 msk florsocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 äggula
- 1 msk vatten
För fyllningen:
- 3 citroner
- 3 ägg
- 1½ dl socker
- 1 dl grädde
Garnering (valfritt):
- 1 citron
- citronmeliss.
Ugn: 200 grader (varmluftsugn: ca 180 grader)
Gör så här:
- Kör smör, florsocker, vetemjöl, äggulan och vattnet till en mördeg i matberedare.
- Kavla ut degen.
- Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen.
- Picka botten med en gaffel.
- Ställ bottnen i kylskåpet i 20 minuter.
Under tiden: - Tvätta citronerna.
- Lägg en av citronerna åt sidan till garneringen.
- Riv det gula på citronskalet på en av de tre citronerna du ska ha till fyllningen.
- Pressa saften ur de tre citronerna.
- Förgrädda pajbottnen längst ner i ugnen i 200 grader ca 10 minuter (gäller inte varmluftsugn som ju behöver lägre temperatur).
- Vispa samman äggen, sockret och grädden till fyllningen.
- Tillsätt citronskalen och citronsaften.
- Ta ut pajformen ur ugnen och häll i äggsmeten.
- Grädda i ytterligare 25 minuter.
- Pajfyllningen kan vara lite mjuk i mitten när du tar ut den, den stannar (stelnar) när den kallnat.
- Skiva den återstående citronen mycket tunt och lägg den lite fint på pajen.
- Garnera med lite citronmeliss (valfritt).
- Servera gärna med jordgubbar och vispad grädde.
Lämna ett svar